granica wielu zmiennych
Exstr: oblicz granie funkcji wielu zmiennych
LIM(x,y)→(0,0) |y|y
gdy licze wychodzi mi 0 a jak rysuje wykres w programie jest 1 wiec pewnie mamcos zle
16 cze 17:53
Lech: Podstaw y = 1/n , n→∞ , wowczas lim = 1
16 cze 19:16
zombi: Lech, to nie jest dowód. Jeśli mamy pokazać, coś takiego należy to uczynić dla wszystkich
ciągów yn, które zbiegają do zera.
Swoją drogą granica ta totalnie nie zależy od x, więc możemy się ograniczyć do jedno
wymiarowego przypadku.
Prościej jest zapisać
|y|y = eln(|y|y) = ey*ln(|y|) następnie skorzystać z ciągłości eksponenty i np. z
de L'hospitala, źeby pokazać zbieżność wykładnika do zera.
16 cze 19:30