Jak wyznaczyc rzad macierzy z definicji
maserati98: Jak wyznaczyć rząd macierzy, gdy układ rownan ma nieskończenie wiele rozwiązań (zależne od
parametru).
Mam uklad:
x−3y+z=0
2x+y−2z=−1
x+4y−3z=1
3x−2y−z=−1
Za pomocą macierzy obliczylem, ze uklad rownan ma nieskonczenie wiele rozwian
Wyszla macierz
1 −3 1 | 0
0 7 −4 | −1
0 7 −4 | −1
0 7 −4 | −1
A więc
1 −3 1 | 0
0 7 −4 | −1
0 0 0 | 0
0 0 0 | 0
Wyznaczyłem t i za pomocą parametru wyznaczyłem odpowiedzi
Natomiast druga częśc zadania wymaga wyznaczenie rzedu macierzy wyznaczonej z tego ukladu
rownan a pomoca definicji.
Nie widzi mi sie wypisywanie 16 minorow itd. itd. Pewnie jest na to inny sposob, szczegolnie,
ze zadanie jest punktowane tylko za 1 pkt.
Licze na pomoc
16 cze 17:51
Benny: Doprowadź macierz do postaci schodkowej. Ilość schodków = rząd
16 cze 18:04
jc: Stosujemy przekształcenia elementarne
1 −3 1 | 0
2 1 −2 | −1
1 4 −3 | 1
3 −2 −1 | −1
1 −3 1 | 0
0 7 −4 | −1
0 7 −4 | 1
0 7 −4 | −1
1 −3 1 | 0
0 7 −4 | −1
0 0 0 | −2
0 0 0 | 0
Rząd macierzy = 2
Rząd macierzy rozszerzonej = 3
Układ równań nie ma rozwiązania.
Definicja = rząd macierzy = wymiar przestrzeni rozpiętej przez kolumny (wiersze macierzy).
Twierdzenie mówi, że dla wierszy mamy taki sam wynik, jak dla kolumn.
Przekształcenia elementarne nie zmieniają rzędu.
Po przekształceniach rząd jest oczywisty.
16 cze 18:04
maserati98: Dziękuję! Rozumiem juz jak wyznaczyc rzad macierzy, a wjaki sposob wyznaczyc rzad macierzy
uzupelnionej?
16 cze 18:18
jc: Rząd macierzy rozszerzone znajdujesz w ten sam sposób.
W rozpatrywanym przykładzie wykonywaliśmy przekształcenia na macierzy
rozszerzonej, a w równocześnie na macierzy (nierozszerzonej).
16 cze 18:33