Algebra
Adamm:
Weźmy macierz A, |A|=0
Czy jest możliwe skonstruować takie macierze P, by przybliżały one PA do I z dowolną
dokładnością?
16 cze 17:11
Adamm:
Nie jest to prawdą dla dowolnej macierz, w końcu A=0 to PA=0
Ale, co jeśli A nie można "rozłożyć" na dwie macierze, z których jedna jest zerowa
Rozłożyć w sensie, diagonala tej macierzy zerowej pokrywa się z diagonalą A,
i wszystkie kolumny i wiersze macierzy A są względem tej macierzy zerowe
przykładowo
1 0 0 0
0 1 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
tutaj w prawym dolnym rogu mamy taką sytuację
16 cze 17:26
Adamm: Inaczej, co jeśli A nie ma jednocześnie wiersza i kolumny zerowej
16 cze 17:27
Adamm: Mówię tutaj o "aproksymacji" jako o przybliżaniu macierzy względem jej wartości własnych
16 cze 17:35