Czy to jest poprawne?
maserati98: Czy to jest układ sprzeczny?
Oraz czy dobrze licze korzystajac z metody eliminacji gaussa?
2x−6=2z=0
2x+y−2z=−1
x+4y−3z=−1
3x−2y−z=−1
Wziąłem się za macierz, aż otrzymałem
1 4 −3 | −1
0 −14 4 | 2
0 −7 4 | 1
0 −14 8 | 2
Dwa ostanie wiersze takie same, więc
1 4 −3 | −1
0 −7 4 | 1
0 −14 4 |2
0 0 0 | 0
A potem
1 4 −3 | −1
0 −7 4 | 1
0 −7 2 | 1
Czy dwa ostatnie weirsza swiadcza o tym z e uklad jest sprzeczny?
16 cze 14:54
Blee:
nie ... nie oznaczają że układ jest sprzeczny
16 cze 14:55
Blee:
napisz poprawnie pierwsze równanie
16 cze 14:56
maserati98: 2x−6+2z=0
Moja pomyłka
16 cze 14:58
Blee:
2 −6 2 | 0
2 1 −2 | −1
1 4 −3 | −1
3 −2 −1 | −1
0 −10 8 | 2
0 −7 4 | 1
1 4 −3 | −1
0 −14 8 | 2
0 −10 8 | 2
0 −7 4 | 1
1 4 −3 | −1
0 −4 0 | 0
0 0 8 | 2
0 0 4 | 1
1 0 −3 | −1
0 1 0 | 0
więc:
y = 0
z = 1/4
x = ... wylicz
o ile tak wygląda ten układ równań
16 cze 14:59
Blee:
2
x−6 + 2
z = 0

Brak
y w równaniu
16 cze 15:00
maserati98: 2x−6y+2z=0
16 cze 15:06
Blee:
błąd zrobiłem w drugiej linijce
0 −14 8 | 2
0 −7 4 | 1
1 4 −3 | −1
0 −14 8 | 2
16 cze 15:06
Blee:
z tego wychodzi, że będzie nieskończenie wiele rozwiązań (zależne od parametru)
16 cze 15:09
maserati98: A jeśli są dwa takie same wersy to macierz nie powinna wygladac tak ?
0 −14 8 | 2
0 −7 4 | 1
1 4 −3 | −1
0 0 0 | 0
16 cze 15:13
maserati98: Już wszystko wiem, sa 3 takie same wersy, dlatego nieskonczenie wiele, mozna wyliczyc zaleznosc
za pomoca parametru t.
Dziekuje!
16 cze 15:19