Czy to jest układ sprzeczny
maserati98: Czy ten układ równań jest sprzeczny?
2x−6=2z=0
2x+y−2z=−1
x+4y−3z=−1
3x−2y−z=−1
Wziąłem się za macierz, aż otrzymałem
1 4 −3 | −1
0 −14 4 | 2
0 −7 4 | 1
0 −14 8 | 2
Dwa ostanie wiersze takie same, więc
1 4 −3 | −1
0 −7 4 | 1
0 −14 4 |2
0 0 0 | 0
A potem
1 4 −3 | −1
0 −7 4 | 1
0 −7 2 | 1
A więc
1 4 −3 | −1
0 −7 4 | 1
0 0 −2 | 0
Czy to wskazuje ze to uklad sprzeczny?
16 cze 14:41
Blee:
niby dlaczego?
−2z = 0 −> z = 0
−7y + 4*0 = 1 −> y = −1/7
x + 4*(−1/7) − 3*0 = −1 −> x = −3/7
o ile dobrze przeszedłeś do trójkątnej macierzy
16 cze 14:43
jc: Układ sprzeczny (niezależnie od tego czy = oznacza plus czy minus).
16 cze 14:47