modulo
wit: Chcę obliczyć macierz odwrotną A−1 w Zn, wyznacznik macierzy A wychodzi mi 0, jak się
zabrać za to inaczej ?
16 cze 14:06
Blee:
pokaż jaką masz macierz
16 cze 14:10
wit:
[9 20]
[16 13] mod 29
16 cze 14:10
jc: MM−1=I
1 = |I|= |M M−1|=|M| |M−1|
Jeśli |M| = 0, to M−1 nie istnieje.
Równość |AB|=|A| |B| powinna zachodzić w każdym pierścieniu.
16 cze 14:13
jc: Macierz nie ma posiada macierzy odwrotnej.
16 cze 14:16
wit: Zatem jak poradzić sobie z takim przykładem:
9x+20y=1 mod 29
16x+13y=2 mod 29
rozwiązać ten układ, więc:
Da się coś z tym zrobić ?
16 cze 14:17
16 cze 14:18
wit: hmmm ?
16 cze 14:20
jc:
9x+20y=1
16x+13y=2
9x+20y=1
7x+22y=1
2x−2y=0
7x+22y=1
x=y
0=1
układ sprzeczny
16 cze 14:27
jc:
9x+20y=1
16x+13y=2
9x+20y=1
7x+22y=1
2x−2y=0
7x+22y=1
x=y
0=1
układ sprzeczny
16 cze 14:27
wit: Dziękuje
16 cze 14:30
wit: Mam pytanie co do rozszerzonego algorytmu euklidesa:
Chcę znaleźć element odwrotny do 421 w ciele Z1111 Móglby to ktoś rozpisać ?
16 cze 15:31
jc: 1111 nie jest liczbą pierwszą, ani nawet potęgą liczby pierwszej.
Z1111 nie jest ciałem, tylko pierścieniem.
nwd (1111,421) =1 więc 421 można odwrócić.
16 cze 15:39
jc: Przepis, a równocześnie program w Pythonie.
def odwr(a,b):
x=1
z=0
while b<>0:
k=a/b
a,b,x,z=b,a%b,z,x−k*z
return x
print odwr(421,1111)
wynik = −95 = 1016
faktycznie
1016*421=385*1111+1
16 cze 15:49