zespolone.
oryginalny: Kolejne zadanie z liczb zespolonych
Podane liczby przedstawić w postaci wykładniczej i trygonometrycznej.
Zrobilem to tak
| | −√3 | | 1 | |
Niech z=x−iy , gdzie x= |
| i y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
α należy do drugiej ćwiartki, bo sinα>0 i cosα<0
z=|z|(cosα+isinα)
Dochodze do czegoś takiego
Jak przedstawić to w postaci wykładniczej?
z=|z|e
iα
z=1*e
5/6πi
czy to jest poprawne?
16 cze 13:58
oryginalny: | | √3 | | 1 | |
Pomyłka z=− |
| + |
| i pomyliły mi się ćwiartki |
| | 2 | | 2 | |
16 cze 14:02
Pytający:
| | 5π | | 5π | |
Postać trygonometryczna: cos |
| +i*sin |
| . |
| | 6 | | 6 | |
Postać wykładnicza: e
5iπ/6.
16 cze 14:06
oryginalny: a co zrobić z takim przykładem?
−3i
|z|=√02+(−3)2=3
cosα=0
sinα=−1
która to jest ćwiartka?
III lub IV
co zrobić w takim wypadku
16 cze 14:10
Pytający:
Żadna ćwiartka, −3i jest na osi. Zresztą sin(α)=−1 ma jedno rozwiązanie w przedziale <0,2π),
więc nie ma tu czego rozstrzygać.
16 cze 14:19
oryginalny: | | 3π | | 3π | |
Masz rację czyli postać trygonometryczna będzie równa: z=3*(cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
a wykładnicza: z=3*e
3πi/2
16 cze 14:30
jc: W takich zadaniach nic, poza modułem, się nie liczy. Nauczyciele prawie zawsze dają
kąt, który jest wielokrotnością 30 lub 45 stopni. Kat odczytujemy z rysunku.
Zapominamy o ćwiartkach (można mieć różne skojarzenia).
Oczywiście można dać kąt 15, 45/2, 72 (też do zauważenia), ale nie zawracałbym
sobie tym głowy.
16 cze 14:43