trygonometria
Hashiri: Witam,

Jak wyprowadzic wzory:
| | α | | 1+cosα | |
1. |cos |
| | = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | α | | 1−cosα | |
2. |sin |
| | = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Bardzo prosze o pomoc

Z gory dziekuje.
10 lut 10:48
AS:
cos
2(α/2) − sin
2(α/2) = cosα
cos
2(α/2) + sin
2(α/2) = 1
Stronami dodajemy (odejmujemy)
2*cos
2(α/2) = 1 + cosα
10 lut 11:08
Hashiri: Dzieki, a dlaczego cos(α/2) jest w module

jak przy wyprowadzaniu to uwzglednic
10 lut 11:50
Hashiri: Prosze czy te wartos bezwzgledna nie ma tu znaczenia przy wzorze, bo na wykres
jest inny
10 lut 12:05
AS:
Gwoli ścisłości przed pierwiastkiem należałoby dopisać znak ±
np. dla α = 240
o cosα = −1/2 ,
√(1 + cosα)/2} = 1/2
ale cos(120
o) = −1/2 , dlatego pierwiastek trzeba poprzedzić znakiem −
| | 1 + cos240o | |
cos120o = −√ |
| |
| | 2 | |
10 lut 12:21