Obliczyc, o ile istnieje, pochodna funkcji f w punkcie x0, jesli
szery: Obliczyc, o ile istnieje, pochodna funkcji f w punkcie x0, jesli:
| | ⎧ | √x − 23 gdy x ≤ 4 | |
| f(x) = | ⎩ | 2(x − 1)(x − 4) gdy x > 4 | ,
|
x0 = 4
Mógłby mi ktoś powiedzieć jak się za to zadanie zabrać? Co należy zrobić?
Próbowałem liczyć granice lewostronną i prawostronną, ale w obydwu wychodzi to samo
czyli 0, a mam takich przykładów jeszcze 3 i w każdym wychodzi 0, moim zdaniem nie powinno tak
być
16 cze 00:03
Adamm:
dziwne, bo dla x=−1 mamy
| | √−1−2 | |
f(x)= |
| =  ? |
| | 3 | |
16 cze 00:09
szery: przecież x0 = 4 i to je podstawiamy
16 cze 00:11
Adamm: ale funkcja jest źle określona
16 cze 00:14
szery: nie rozumiem, takie jest polecenie, nic nie zmieniałem
16 cze 00:15
Adamm: w zadaniu powinno być
matematyka to nauka ścisła, i wszystko powinno być w niej ściśle napisane
16 cze 00:17
Adamm:
| | √x−2 | |
2(x−1)(x−4)= |
| =0 dla x=4 |
| | 3 | |
co więcej, funkcja jest ciągła
więc
| | √x−2 | | 1 | | 1 | |
f−'(4)=( |
| )'x=4= |
| = |
| |
| | 3 | | 6√4 | | 12 | |
f
+'(4)=(2(x−1)(x−4))'
x=4=6
funkcja nie jest różniczkowalna, bo pochodna prawostronna jest różna od lewostronnej
16 cze 00:21