Mila:
(*) y'−3y=x
2
1) Rozwiązujemy równanie jednorodne:
y
(1)(x):
ln|y|=3x+C
y=e
3x+C⇔
y(1)(x)=C1*e3x
2) Rozwiazanie szczególne przewidujemy w postaci:
y
s(x)=Ax
2+Bx+C
a) Obliczamy pochodną
y's(x)=2Ax+B podstawiamy do (*)
2Ax+B−3(Ax
2+Bx+C)=x
2
2Ax+B−3Ax
2−3Bx−3C=x
2 porządkujemy lewą stronę
−3Ax
2+x*(2A−3B)+(B−3C)=x
2 porównanie wsp.
−3A=1
2A−3B=0
B−3C=0 stąd
| | 1 | | 2 | | 2 | |
A=− |
| , B=− |
| ,C=− |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
ys(x)=− |
| x2− |
| x− |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
==========================
3) Rzwiązanie ogólne:
| | 1 | | 2 | | 2 | |
y(x)=C1*e3x− |
| x2− |
| x− |
| |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
y(0)=10
| | 272 | | 1 | | 2 | | 2 | |
y(x)= |
| e3x− |
| x2− |
| x− |
| |
| | 27 | | 3 | | 9 | | 27 | |
============================