..
Kartka : Rozwiąż równanie różniczkowe jednorodne drugiego rzędu: 3y''+5y'+2y=0 przy warunkach: y(0)=0,
y'(0)=2
15 cze 10:18
Jerzy:
Podstaw: y' = u, wtedy: y" = u*u'
i dostaniesz równanie pierwszego stopnia o zmiennych rozdzielonych.
15 cze 10:29
Lech Lechman: Lub rownonie charakterystyczne : 3r2 + 5r + 2 = 0
Δ = 25− 24 =1 , r1 = −1 , r2 = −2/3
Czyli : y = C1*e−1x+ C2*e−2x/3
15 cze 12:24
jc: Jerzy, wypadałoby zaznaczyć, że u=u(y), inaczej to ma niewiele sensu.
Gdyby u=u(x), to mielibyśmy po prostu y''=u'.
Wg Twojej sugestii
3uu' + 5u + 2y=0
i co dalej?
15 cze 13:26
Jerzy:
Fakt, zmiennych nie rozdzieli, ale po podzieleniu obustronnie przez 3u , mozna to równanie
sprowadzić do równania jednorodnego
15 cze 13:46
jc:
u = ay
podstawienie daje tylko 2 wybrane równania, a oczekujemy nieskończonej rodziny;
jak to zrobić bez żmudnego liczenia?
u' = a
3a2 y + 5 ay + 2 y = 0
3a2 + 5a + 2 = 0
a=−1 lub a=...
y' = u = ay
y = Ceax = Ce−x lub y = ...
Ale nie mamy sumy ...
15 cze 15:42
Benny: 3s
2L[y]−6+5sL[y]+2L[y]=0
y=−6e
−t+6e
−2t/3
15 cze 16:47