Potrzwbuje na juz
Natalia: Rozwiąż równanie różniczkowe: dy/dx = x/y+1
15 cze 10:10
Jerzy:
Kolokwium ?
15 cze 10:11
Natalia: Tak i dalej polecenie "metoda rozdzielenia zmiennych przy warunku: y(0)=6
15 cze 10:12
Jerzy:
Oszukujesz, ale dam Ci wskazówkę za szczerość:
(y +1)dy = xdx i całkujesz obustronnie
15 cze 10:17
Lech: Napisz poprawnie rownanie , czy to jest :
W matematyce nawiasy oznaczaja dzialanie matematyczne !
15 cze 12:29
jc: chyba jasne, szkoła podstawowa, kolejność wykonywania działań:
I: mnożenie, dzielenie
II: dodawanie, odejmowanie
jeśli chcemy inaczej, piszemy nawiasy
(zatem to pierwsze równanie, choć wiem, że na tym forum wielu uczniom
wydaje się, że jest inaczej − najwyraźniej nie używają komputera do obliczeń)
15 cze 12:40