graf spojny
Krystek: Czy każdy graf regularny stopnia 6 o 13 wierzchołkach jest spójny
wiec |E|=13*6/2=39
na podstwie tw.ze Każdy graf spójny o n wierzchołkach ma co najmniej n − 1
krawędzi.
mozna stwierdzic ze graf nie jest spojny
moze byc?
15 cze 06:49
Krystek: tzn.bedzie grafem spojnym bo ma co najmniej n−1 krawedzi?
15 cze 06:56
Blee:
Graf spojny => ma conajmniej n−1 krawedzi
To mowi twierdzenie. W druga strone to nie dziala.
Nie kazdy graf o n−1 krawedziach przy n wierzcholkach bedzie spojny

( wiekszosc z nich nie
bedzie)
15 cze 07:59
Krystek: ok,rozumiem,to w jaki inny sposob mozna to wykazac?
15 cze 08:02
Blee:
Jakby wierzcholek jest stopnia 6 a graf jest regularny.
Wybieramy dwa wiwrzcholki ktore NIE SA polaczone ze soba.
Kazdy z nich laczy sie z 6 wierzcholkami.
Wykaz, ze minimum jeden z wierzcholkow musi byc polaczony z obydwoma tymi wierzcholkami
(spojny) lub ze zaden z nich nie bedzie polaczony z obydwoma tymi wierzcholkami (niespojny).
15 cze 08:10
Krystek: to moze ktos ma pomysl jak to wykazac bo mi nic nie przychodzi

?
16 cze 12:50
Pytający:
Oznaczmy:
V // zbiór wszystkich wierzchołków
u∊V, v∊V, u≠v // 2 dowolne niesąsiadujące (niepołączone krawędzią) wierzchołki
Su⊂V // zbiór wierzchołków sąsiadujących z u
Sv⊂V // zbiór wierzchołków sąsiadujących z v
I wtedy:
W=V\{u,v}
|W|=13−2=11
|Su|=|Sv|=6
|W|≥|Su∪Sv|=|Su|+|Sv|−|Su∩Sv|
|Su∩Sv|≥|Su|+|Sv|−|W|=6+6−11=1, więc istnieje droga z u do v (bo przynajmniej 1 wierzchołek
sąsiaduje jednocześnie z u i z v), zatem graf jest spójny.
16 cze 13:20
Krystek: ok,dzięki wielkie
16 cze 17:44