suma ciągu arytmetycznego
gość7: Oblicz sumę 10−ciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, w którym S20 = 33, a S30 =
86.
10 lut 01:08
Basia:
| | a1+a20 | |
S20 = |
| *20 = 10(a1+a20} = 10(2a1+19r) |
| | 2 | |
| | a1+a30 | |
S30 = |
| *30 = 15(a1+a30) = 15(2a1+29r) |
| | 2 | |
10(2a
1+19r) = 33
15(2a
1+29r)=86
10a
1+190r = 33 /*(−3)
30a
1+435r=86
−30a
1−570r=−99
3aa
1+435r=86
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−135r = −13
r =
13135
10a
1 + 190*
13135 = 33
10a
1 +39*
1327=33
10a
1+13*
139 = 33
10a
1 = 33−
1699
10a
1 =
297−1699
10a
1 =
1289
a
1=
12890 =
6445
5(a
1+a
10} = 5(2a
1+9r)
podstaw i policz
10 lut 01:22
Basia:
Kto, do licha, takie koszmarne rachunki wymyśla ?
Dobranoc wszystkim
10 lut 01:34
Tytus:
Też się nad tym zastanawiam

Dobranoc, miłych snów , bez "koszmarów"
10 lut 01:35
n: 10(2a
1 .. dlaczego wyszło 10a
1 a nie 20
a1
13 mar 15:17
Aneta: to jest źle

5 cze 18:39