E(X) itd
Gryz: | | 3 | |
X~B(14, |
| ) Oblicz E(X) oraz E(X2) |
| | 7 | |
Nie potrzebuję pełnego rozwiązania tylko naprowadzenie mnie co i jak. Jak wykorzystać ten zapis
X~B itd.?
15 cze 00:25
Basia:
| | 3 | |
X ma rozkład B z parametrami 14 i |
| |
| | 7 | |
nie wiem co to jest rozkład B
nie miało to być N czyli rozkład normalny?
15 cze 00:34
Gryz: Z tego co pamiętam to mieliśmy coś takiego jak rozkład Bernoulliego. Pasowałoby za literę B
chyba
15 cze 00:45
15 cze 00:59
Basia: masz rację
B(n,p) to rozkład Bernouli'ego dla n prób gdzie p to prawdopodobieństwo sukcesu
| | 3 | |
no to EX = n*p = 14* |
| = 6 |
| | 7 | |
| | 3 | | 2 | | 12 | |
D2X = n*p*(1−p) = 14* |
| * |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
D
2X = EX
2 − (EX)
2
15 cze 01:03