Sprawdzenie zadań z rachunku prawdopodobieństwa
Ania: 1. Wiadomo, że osoba mająca kontrolną wizytę u dentysty będzie miała usuwany kamień z
prawdopodobieństwem 0,44, będzie miała założoną plombę z prawdopodobieństwem 0,24 i z
prawdopodobieństwem 0,21 będzie miała usuniętego zęba. Ponadto, prawdopodobieństwo,
że będzie miała usunięty kamień i założoną plombę, wynosi 0,08, prawdopodobieństwo, że
będzie miała usunięty kamień i wyrwany ząb, wynosi 0,11, prawdopodobieństwo, że będzie
miała założoną plombę i wyrwany ząb, wynosi 0,07, oraz prawdopodobieństwo, że będzie
miała usunięty kamień, założoną plombę i wyrwany ząb, wynosi 0,03. Jakie jest
prawdopodobieństwo,
że osoba, która pójdzie na wizytę kontrolną, będzie miała wykonany co
najmniej jeden z powyższych zabiegów?
P(A) = 0,44 − usuwany kamień
B(B) = 0,24 − założona plomba
P(C) = 0,21 − usunięty ząb
P(AnB) = 0,08
P(AnC) = 0,11
P(BnC) = 0,07
P(AnBnC) = 0,03
P(A\B\C) = 0,44 − 0,03 − 0,11 = 0,22
P(B\A\C) = 0,24 − 0,08 − 0,03 = 0,02
P(C\A\B) = 0,21 − 0,07 − 0,03 − 0,11 = 0
0,22+0,02+0/1 = 0,24 − Szansa na przynajmniej jeden zabieg?
2. W torebce jest 10 cukierków, w tym 3 czekoladowe. W sposób losowy wyciągamy 3
cukierki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyciągniemy dokładnie jeden cukierek czekoladowy,
a jakie że wyciągniemy co najmniej jeden czekoladowy?
| | | |
P(S=10) = | * (310)1 * (29)2 |
| | |
3. Producent części do samolotów wie z doświadczenia, że prawdopodobieństwo tego,
że zamówienie zostanie wykonane na czas wynosi 0,80, a prawdopodobieństwo tego, że zamówienie
zostanie wykonane na czas i dostarczone do odbiorcy na czas wynosi 0,72. Jakie
jest prawdopodobieństwo, że zamówienie będzie dostarczone na czas, wiedząc, że zostało
ono wykonane na czas?
P(A) = 0,80
B(AnB) = 0,72
P(B\A) = ?
1 − 0,72 = 0,28
P(B\A) = 0,28
Dobrze wykonałam te zadania?
Z góry dziękuję za pomoc
Basia: ad.2
2. W torebce jest 10 cukierków, w tym 3 czekoladowe.
W sposób losowy wyciągamy 3 cukierki.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wyciągniemy dokładnie jeden cukierek czekoladowy,
a jakie że wyciągniemy co najmniej jeden czekoladowy?
A − dokłądnie jeden czekoladowy
| | 3! | | 7! | | 10! | |
P(A) = |
| * |
| / |
| = |
| | 1!*2! | | 2!*5! | | 3!*7! | |
| | 6*7 | | 8*9*10 | |
3* |
| / |
| = |
| | 2 | | 1*2*3 | |
| 3*6*7*1*2*3 | |
| = policz dalej |
| 8*9*10 | |
B − przynajmniej jeden czekoladowy
B' − żaden nie jest czekoladowy
policz P(B')
P(B) = 1−P(B')