Ekstremum warunkowe (metoda mnożników Lagrange'a)
m4t: Znaleźć ekstremum warunkowe funkcji f = xy, przy warunku x2 + y2 − 1 = 0
Proszę o rozwiązanie metodą mnożników Lagrange'a (bez Hesjana)
14 cze 21:47
mat: z symetrii na pewno x=y
| | √2 | | √2 | |
x= |
| lub z=− |
| (rownanie okegu) i liczysz f(x,y)=x2 |
| | 2 | | 2 | |
Z mnoznikow Lagrange L=xy − α(x
2+y
2−1)=0
| | dL | | dL | |
liczysz |
| = 0, |
| =0 oraz rownanie okregu. Powinno ci wyjsc to samo |
| | dx | | dy | |
14 cze 21:52
mat: lub x=..*
14 cze 21:52
mat: bez tego =0 przy L
14 cze 21:53