pytanie
misia: | | 1 | |
Czy |
| i 0.5 to to samo? |
| | 2 | |
14 cze 21:25
sushi:
czy to żart ?
14 cze 21:26
misia: o co ci chodzi? nie chcesz to nie pomagaj, po co takie komentarze
14 cze 21:30
misia: ktos cos?
14 cze 21:34
Basia: zamienić ułamek zwykły na dziesiętny to podzielić licznik przez mianownik
1:2 = 0,5
10
−10
−−−−−−−−−−−−−
======
| | 5 | | 5:5 | | 1 | |
albo 0,5 = (piszesz tak jak czytasz: pięć dziesiątych) = |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 10:5 | | 2 | |
jeżeli chodzisz do czwartej klasy szkoły podstawowej to drugi sposób
dzielenia takiego jak w pierwszym sposobie jeszcze nie było
14 cze 21:37
misia: dziękuje Basia!
14 cze 21:42
PW: misia agresorka, to nie jest to samo. Widać przecież. To są dwa różne reprezentanty tej
samej klasy abstrakcji pewnej relacji równoważności określonej w zbiorze par liczb
całtowitych.
Tłumaczyć dalej?
15 cze 10:00