Ekstremum warunkowe
Ja: Zbadaj ekstrema warunkowe funkcji f = x+y+z przy warunku G = x2+y2+z2−1=0 (mnożnikami
Lagrange'a))
14 cze 20:39
jc:
(x+y+z)2 ≤ 3(x2+y2+z2), równość mamy dla x=y=z=±1/√3. (maximum/minimum).
Ale oczywiście można z mnożnikami:
1=2kx
1=2ky
1=2kz
x2+y2+z2=1
3=4k2(x2+y2+z2)=4k2
k=√3/2
x=y=z=±1/√3
Rozmowę o zastosowaniu mnożników Lagrange można znaleźć
w filmie Zanussiego (Constans, jak mi się wydaje, film mi się nie podoba).
14 cze 21:04
Basia:
F(x,y,z,α) = x+y+z+αx
2+αy
2+αz
2−α
i rozwiązujesz układ równań
1+2αx=0
1+2αy=0
1+2αz=0
x
2+y
2+z
2−1=0
przy założeniu, że x,y,z ≠ 0 z pierwszych trzech wynika, że x=y=z i masz
3x
2−1=0
(
√3x−1)(
√3x+1)=0
x=
√3 lub x=−
√3
czyli ekstrema pożesz mieć tylko w punktach:
A=(
√3,
√3,
√3) i B(−
√3,−
√3, −
√3)
ponieważ funkcja G opisuje okrąg, który jest zbiorem ograniczonym i domkniętym
na mocy tw. Weierstrasa funkcja osiaga w tych punktach ekstrema warunkowe
f(
√3,
√3,
√3)=3
√3>0 czyli tu masz maksimum warunkowe
f(−
√3,−
√3,−
√3) = −3
√3<0 czyli tu masz minimum warunkowe
14 cze 21:08