Hejka ktoś mi pomoże? :)
Kasia: lim(tg(x
2+y
2)
tg(x2+tg2))
x→(0,0)
Wydaje mi się że napierw trzeba zrobić postawienie a później z de la'Hospitala tylko nie wiem
jak
obliczyć
14 cze 20:10
Kasia: Helpp

!
14 cze 20:15
Basia: popraw zapis wykładnika
14 cze 21:26
Basia: jezeli w wykładniku jest tg(x
2+y
2) to najłatwiej przejść na współrzędne biegunowe
dostaniesz lim
r→0(r
2)
r2
| | ln(r2) | | | |
ln(r2)r2 = r2*ln(r2) = |
| →H (przy r→0) |
| = |
| | | | 2r | |
14 cze 21:33
Basia: P.S. reguła de l'Hospitala nie działa dla funkcji wielu zmiennych
tutaj będzie można ją zastosować, bo zmienna φ zostanie wyeliminowana
14 cze 21:44
Basia: sorry tangens mi "uciekł"
to będzie
limr→0 (tg r2)tg r2 = limr→0 e{ln(tg r2)tg r2) =
limr→0 e(tg r2)*ln(tg r2)
trochę więcej liczenia będzie
14 cze 21:50
Basia:
| | ln(tg r2) | |
(tg r2)*ln(tg r2) = |
| → H |
| | | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[ |
| * |
| *2r] / [− |
| * |
| *2r] = |
| | tg r2 | | cos2 r2 | | tg2 r2 | | cos2 r2 | |
| | tg2 r2 | |
− |
| = −tg r2 = 0 |
| | tg r2 | |
czyli masz lim
(x,y)→(0,0) f(x,y) = e
0 = 1
14 cze 21:55