Zadanie z rachunku prawdopodobieństwa
anon: Jest czterech kandydatów na prezydenta Wrocławia. Wiadomo, że kandydat A ma dwa
razy większe szanse na wybór od kandydata B, kandydaci B i C mają takie same szanse na
wybór, a kandydat C ma dwa razy większe szanse od kandydata D. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że wygra kandydat C a jakie, że nie wygra kandydat A?
Prosiłbym o wytłumaczenie.
Z góry dziękuję
14 cze 19:45
Blee:
x −−− liczba ludzi popierających D
2x −−− tyle popiera C
2x −−− tyle samo popiera B
4x −−− a tyle popiera A
| | 2x | | 2 | |
P(C) = |
| = |
| |
| | x+2x+2x+4x | | 9 | |
| | 9x − 4x | | 5 | |
P(A') = |
| = |
| |
| | x+2x+2x+4x | | 9 | |
14 cze 19:51
anon: Dziękuję bardzo

Mam jeszcze z dwa zadanka, których nie rozumiem za bardzo.
Mogę liczyć na pomoc również z wytłumaczeniem jak w powyższym zadaniu?
14 cze 19:57