f.tworząca
Robert: (1+x+x2+x3)4 (1+x+x2+x3+x4+x5)6=(1−x41−x)4 * (1−x61−x)6
doszedłem do tego momentu i nie wiem co dalej jak to rozbić jakimi metodami
mógłby mi ktos pokazac krok po kroku i najlepiej nazwe metody jak to rozbijac dalej?
14 cze 18:42
PW: Ale co chcesz "rozbijać dalej"?
Na razie wykonałeś pewne oczywiste operacje na wielomianach.
Czemu to służy (jaka jest treść zadania)?
14 cze 18:53
Robert: Wyznacz f. tworzącą liczby rozmieszczeń kul do 10 szufladek
takich że w 1−4 sa niewiecej niz 3kule w 5−10 niewiecej niz 5kul.
Podac liczbe takich rozmieszczen dla 10kul
14 cze 19:11
Mila:
Liczba rozmieszczeń 10 kul w 10 szufladkach= współczynnikowi przy x
10
68422
Jednak trudno obliczyć na piechotę, wolfram tak pokazuje.
II sposób
Liczba rozwiązań równania z podanymi ograniczeniami:
x
1+x
2+....+x
10=10 gdzie:
0≤x
i≤3 dla i∊{1,2,3,4}, x
i∊N
i
0≤x
i≤5 dla i∊{5,6,7,8,9,10}, x
i∊N
1) ograniczenie dolne
2) ograniczenie górne− zdarzenie przeciwne
x
i≥4 dla i∊{1,2,3,4}
A
1: x
1≥4
x
1+x
2+....+x
10=10−4
A
i∩A
j: i≠j
x
1+x
2+...+x
10=10−2*4
przecięcie trzech zbiorów jest zbiorem pustym
3) x
i≥6, i∊{5,6,7,8,9,10}
A
5: x
5≥6
x
1+x
2+...+x
10=10−6
|A
5|=|a
6|=....=|A
10
przecięcie dwóch zbiorów jest zbiorem pustym
4) przecięcie A
1, A
5
x
1+x
2+...+x
10=10−4−6
================
Liczba rozwiązań:
=92378−(4*5005+6*715−6*55−24)=68422
====================================
Teraz trzeba pomyśleć jak inaczej to zakodować jednym wzorem korzystając z funkcji tworzącej.
Było coś na ćwiczeniach?
14 cze 23:10
Pytający:
Funkcję tworzącą już wyznaczyłeś:
| | (1−x4)4(1−x6)6 | |
F(x)=∑n=0∞(fnxn)= |
| . |
| | (1−x)10 | |
Niżej skorzystałem z:
Żeby obliczyć f
10 nieco rozpiszmy F(x):
| | 1 | |
F(x)=(1−x4)4*(1−x6)6* |
| = |
| | (1−x)10 | |
| | | | | | | |
=(∑n=04( | *(−x4)n))*(∑n=06( | *(−x6)n))*(∑n=0∞( | *xn))= |
| | | | |
| | | | | | |
=(∑i=04(∑j=06( | *(−1)i+j*x4i+6j)))*(∑n=0∞( | *xn)) |
| | | |
Należy zsumować współczynniki przy x
10. Kiedy w tym iloczynie wykładnik przy x jest równy
10? Ano gdy:
4i+6j+n=10, 0≤i≤4, 0≤j≤6, 0≤n
Wszystkie możliwe przypadki:
• n=0, i=1, j=1
• n=2, i=2, j=0
• n=4, i=0, j=1
• n=6, i=1, j=0
• n=10, i=0, j=0
Stąd szukany współczynnik przy x
10 to:
=68422
https://www.wolframalpha.com/input/?i=24binomial(9,9)%2B6binomial(11,9)-6binomial(13,9)-4binomial(15,9)%2Bbinomial(19,9)
Sprawdzenie:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=Series%5B(1-x%5E4)%5E4(1-x%5E6)%5E6%2F(1-x)%5E10,+%7Bx,0,10%7D%5D
14 cze 23:20
Pytający:
Chyba zgapiłem od Ciebie,
Milu − niemal identycznie.
14 cze 23:22
Mila:
Dobry wieczór

Myślałam , aby wykorzystać sumowanie, ale jakoś z tymi indeksami pokręciłam.
Jutro coś pomyślę, dzisiaj nie miałam czasu.
14 cze 23:42
Pytający:
Dobry wieczór, dobra noc.

Pewnie jeszcze da się to uprościć.
15 cze 00:28