matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz sume
Marta:
oblicz sume: 1+3+9+...+729
10 lut 00:54
Tytus:
1,3,9, ..... , 729 −−− ciąg geometryczny a
1
=1 q= 3 a
n
= a
1
*q
n−1
to a
n
= 729 => 1*3
n−1
= 729 729= 3
6
3
n−1
= 3
6
=> n−1= 6 => n= 7
q
7
−1
S
7
= a
1
*
q−1
2187−1
2186
S
7
= 1*
=
=1093
2
2
10 lut 02:54