trygonometria
podaj nick: siema, zrobi ktoś?
1. Rozwiąż równania:
a) tg2(2x−π4)
b) sin3x − sin4x = 0
c) 3(1−sinx) = 1 + cos2x dla x∊<−2π,0>
14 cze 16:54
Blee:
a) gdzie tu równanie?
| | 3x+(−4x) | | 3x−(−4x) | |
b) sin3x − sin4x = sin3x + sin(−4x) = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
dalej sobie sam poradzisz, prawda

c)
3(1−sinx) = 1 + (1 − 2sin
2x)
2sin
2x − 3sinx + 1 = 0
t = sinx ; t∊<−1;1>
2t
2 − 3t + 1 = 0
2(t−1)(t − 0.5) = 0
sinx = 1 lub sinx = 0.5
i kończysz
14 cze 17:18
Eta:
b) sin4x=sin3x
4x=3x+2kπ v 4x=π−3x+2kπ
.................
14 cze 21:14