Potęga z liczby 2=6
Intel: Do jakiej potęgi trzeba podnieść liczbę 2, aby otrzymać 6. Jak to można obliczyć?
14 cze 16:26
ite:
2p=6 // logarytmuję stronami logarytmem o postawie 2
log2(2p)=log26
p*log2(2)=log26
p=log26
14 cze 16:31
Intel: Czyli musze w drugim równaniu liczbę 2 zrównać z liczbą 6?
14 cze 17:51
Intel: Sprowadzić do tej samej podstawy potęgi?
14 cze 17:52
sushi:
co za bełkot
14 cze 17:53
yung kiki: liczbę 2 musisz podniesc do potęgi log26
14 cze 17:55
Dawid: Czyli to = 6
14 cze 18:19
Intel: Mógłby to ktoś rozpisać, ten przykład od A do Z, żebym mógł to dobrze widzieć?
16 cze 13:00
Hajtowy: Do jakiej potęgi trzeba podnieść liczbę 2, aby otrzymać 6. Jak to można obliczyć?
22 = 4
4+2 = 6
xd
16 cze 13:11
Intel: Nic z tego nie wiem....
16 cze 13:18
Pytający:
Od A do Z: 2x=6 ⇒ x=log26.
16 cze 13:22
Intel: Czyli x = 6?
16 cze 13:30
Sushi:
Przeczytaj sto razy to co jest napisane 14 czerwca o 16.31
16 cze 13:33
Intel: Zatem w miejsce p do trzeciego równania wpisuje 26?
16 cze 13:39
Adamm: tak
16 cze 13:41
iteRacj@: p − tak oznaczam poszukiwaną potęgę
2p=6 // logarytmuję stronami logarytmem o podstawie 2
log2(2p)=log2(6) // korzystam z tw. loga(bc)=c*logab a≠0,a>0,b>0
p*log2(2)=log26 // zauważam, że log2(2)=1 (dlatego w drugim przekształceniu wybrałam
logarytm o podstawie 2)
p*1=log26
p=log26 // tyle wynosi potęga, której szukam
16 cze 13:47
Intel: Ok, wszystko rozumiem, tylko ile wynosi p?
16 cze 13:55
iteRacj@:
Odpowiedź jest w ostatniej linijce, logarytm przy podstawie dwa z sześciu jest liczbą
niewymierną.
Zrób jeszcze kilka przykładów samodzielnie, bo nie wszystko jest jeszcze do końca dla Ciebie
zrozumiałe.
16 cze 14:53
a7: p=log26≈2,58
16 cze 15:08
Intel: Dziękuję za pomoc
16 cze 15:26