oblicz ciag geometryczny
Marta: oblicz wyraz pierwszy i iloraz oraz sume pieciu pierwsych wyrazów ciągu geometrycznego jeżeli
a1+a3=25 i a2+a4=30
10 lut 00:48
Tytus: pomagam
10 lut 01:02
Marta: ok, czekam

idzieki z góry
10 lut 01:05
Tytus:
a
1+a
1*q
2= 25
a
1*q+a
1*q
3=30
| | 25 | |
a1(1+q2)= 25 => a1= |
|
|
| | 1+q2 | |
a
1*q(1+q
2)= 30
25q= 30 => q=
3025=
65
| | 25 | |
to: a1= |
| = 25*2561= 62561
|
| | 1+3625 | |
S
5= a
1+a
2+a
3+a
4+a
5= 25+30+a
5=55+a
5
| | 625 | | 36*36 | | 362 | |
a5= a1*q4 = |
| * |
| = |
|
|
| | 61 | | 625*625 | | 61*625 | |
wredny wynik

, ale poprawny
Basia "rzuć " okiem
10 lut 01:15
Marta: dziekuje ślicznie
10 lut 01:20
Tytus:
Jest ok

...
10 lut 01:23
Basia:
dobrze
Tytus, ale łatwiej tak
z drugiego
25q=30
q=
3025 =
65
a
1*(1+
3625) = 25
a
1*
6125=25
a
1=
62561
I
5 = a
1*....*a
5 = a
15*q
1+2+3+4 = a
15*q
10
liczby koszmarne
10 lut 01:31
Tytus:
Na jedno wychodzi
10 lut 01:33