matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład na ułamki proste
SEKS INSTRUKTOR:
Rozkład na ułamki proste Jak to rozłożyć?
2s
2
+2
s
2
(s+1)
Bx+C
U{A}{s+1) +
czy
s
2
B
C
U{A}{s+1) +
+
s
s
14 cze 14:49
SEKS INSTRUKTOR:
poprawa:
A
Bs+C
+
s+1
s
2
czy
A
B
C
+
+
s+1
s
s
14 cze 14:50
SEKS INSTRUKTOR:
C
już mam, tylko w ostatnim powinno być
s
2
14 cze 15:01
jc:
Liczbę 2 można dopisać na koniec.
s
2
+1
1
1
=
+
s
2
(s+1)
s+1
s
2
(s+1)
1
1
1
1
=
+
(
−
)
s+1
s
s
s+1
1
1
1
1
=
+
−
+
s+1
s
2
s
s+1
Połącz pierwszy i ostatni składnik.
14 cze 15:53