Znaleźć odległość punktu od płaszczyzny
wit: W przestrzeni euklidesowej wyznaczyć odległość punktu p=(1,−3,−2,9,−4) od płaszczyzny
opisanej dwoma równaniami:
| | ⎧ | x1−2x2−3x3+3x4+2x5=−2 | |
| | ⎩ | x1−2x2−7x3+5x4+3x5=1 |
|
Proszę o pomoc
14 cze 14:45
jc: Ta płaszczyzna ma 3 wymiary
14 cze 15:56
jc:
Wektor prostopadły do pierwszej podprzestrzeni: (1,−2,−3,3,2).
Wektor prostopadły do drugiej podprzestrzeni: (1,−2,−7,5,3).
Wektory te rozpinają 2 wymiarową podprzestrzeń przechodzącą przez (1,−3.−2.9,−4).
(s,t) →(x,y,z,u,v)=(1,−3.−2.9,−4)+s (1,−2,−3,3,2)+t(1,−2,−7,5,3)
Poszukaj teraz punktu przecięcia z daną trójwymiarową podprzestrzenią.
W tym celu podstaw (x,y,z,u,v) do
układu równań
x−2y−3z+3u+2v=−2
x−2y−7z+5u+3v=−1
Otrzymasz układ 2 równań z 2 niewiadomymi: s,t.
Na koniec oblicz odległość znalezionego punktu od danego punktu.
−−−
Można było zacząć od uproszczeń
x−2y−3z+3u+2v=−2
4z+2u+v=1
x−2y+z+u+v=−3
−4z+2u+v=1
14 cze 16:39