Rozwiąż równanie y(x+2)+4y(n) = 0
SEKS INSTRUKTOR: Rozwiąż równanie
y(x+2)+4y(n) = 0
więc wielomian charakterystyczny
a
2+4 =0
a1=−2i, a2=2i
i jak to powinienem teraz rozpisać?
2i =2 (cos(k)+i sin(k) )
czyli cos(k) =0 i sin(k)= 1 czyli to zachodzi dla π/2
| | nπ | | nπ | |
x(n) = C1*2n *cos ( |
| ) + C2*2n *sin( |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
A jak rozpisywać, hdy lambda jest w postaci np 2i−3 , 2i+3 ?
14 cze 13:00
jc: Ja bym zostawił
y(n)=[A+(−1)n](2i)n
y(n)=A (3+2i)n + B(3−2i)n
ale jak nie chcesz liczb zespolonych
y(n)=C 13n/2 cos(nα + β)
tg α = 2/3
14 cze 13:10
SEKS INSTRUKTOR: Napisałem kolokwium, już nie będe męczył z równaniami rożniczkowymi!
Dziękuję za pomoc jc, bo wiele podpowiedziałeś.
14 cze 19:37