grafy dwudzielne
Krystek: Zbadaj planarność grafów dwudzielnych których kazdy wierzcholek ma stopien rowny 4 .
ma ktoś jakiś pomysł?nwm kompletnie jak sie za to zabrac
14 cze 10:14
Izabela: załóżmy że |V|=n
z twierdzenia eulera można wywnioskować że graf jest planarny jeśli
|E|≤3|V|−6
Czyli:
2n≤3n−6
−n≤−6
n≥6
Widzimy więc że grafy tego typu są planarne jeśli mają liczbę wierzchołków większą lub równą 6.
14 cze 11:40
jc:
2w = 4k, czyli k=2w bo stopień każdego wierzchołka = 4
2k ≥ 4s, czyli s ≤ k/2=w bo ściany nie mogą być trójkątami
2 = w − k + s ≤ w − 2w + w = 0, sprzeczność.
Taki graf nie istnieje.
−−−
Na torusie można narysować graf planarny spełniający warunki zadania (potrafię dla w=16).
14 cze 12:10
Izabela: Co w moim rozwiązaniu jest złego? bo u mnie wyszło, że mogą być dna n>=6
14 cze 12:16
jc: Powinno się zacząć od 2k=4w.
Izabela, pokazałaś, że jeśli odpowiedni graf istnieje, to w ≥ 6.
Nie jest tak, jak piszesz, że dla w ≥ 6 tego typu grafy są planarne.
Więcej, takie grafy po prostu nie istnieją.
14 cze 12:21
s: Czy graf ośmiścianu jest dwudzielny?
14 cze 13:08
jc: Nie jest. Ośmiościan ma ściany trójkątne.
Jak pomalujesz dwa wierzchołki na biało i czarno, to trzeci połączony z nim
nie może być ani biały ani czarny.
14 cze 13:13