zbadaj monotonicznosc ciągów
Marta: | | 2+(−1)n | |
zbadaj monotonicznośc ciagów: an= |
| |
| | n | |
10 lut 00:43
Basia:
policz a1,a2,a3
to wystarczy żeby stwierdzić, że ten ciąg nie jest monotoniczny
10 lut 00:46
Marta: wiem, ale w szkole pani kazala policzyc an+1−an i za bardzo nie umie tego zad
wyliczyc.Prosze o pomoc
10 lut 00:50
Basia:
| | 2+(−1)n+1) | | 2+(−1)n*(−1) | | 2−(−1)n | |
an+1 = |
| = |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
| | 2−(−1)n | | 2+(−1)n | |
an+1−an = |
| − |
| = |
| | n+1 | | n | |
| n(2−(−1)n)−(n+1)(2+(−1)n) | |
| = |
| n(n+1) | |
| 2n−n*(−1)n−2n−n*(−1)n−2−(−1)n | |
| = |
| n(n+1) | |
mianownik jest stale dodatni
badamy licznik
dla n parzystych
L = −2n−1−2=−2n−3<0
dla n nieparzystych
L=2n+1−2=2n−1>0
10 lut 01:12
Marta: czyli ciąg nie jest ani rosnacy ani malejacy

dziekuje bardzo
10 lut 01:29