matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bejbuś89:
Cene pewnego towaru podwyższono o 20%, a nastepnie obniżono do wartosci poczatkowej. O ile procent obniżono cene?
14 lis 17:13
Mycha:
x-20%x=0,8x 0,8x+p%*(0,8x)=x p%*(0,8x)=0,2x p/100=0,2/0,8 p=25 odp. 25%
14 lis 17:20