Zamienić na postać trygonometryczną i zaznaczyć na płaszczyźnie C liczbę:
01: Zamienić na postać trygonometryczną i zaznaczyć na płaszczyźnie C liczbę:
z = 2 − i √12
14 cze 00:01
PW: Zaznaczyć na płaszczyźnie łatwo: jest to punkt o pierwszej współrzędnej 2 i drugiej
współrzędnej (−√12)=(−2√3).
14 cze 00:10
Adamm:
łatwiej będzie jak najpierw przekształci to do postaci trygonometrycznej
14 cze 00:29
PW: Bo ja wiem… z rysunku łatwo wyznaczyć tgα, ale może nie rozwiązujmy w szczegółach.
14 cze 00:35
01: z= 2 − i √12 = 4(cos 2/3 pi + i sin2/3 pi) ?
14 cze 00:46
PW: | | 2π | |
Nie, przecież cos |
| jest ujemna. |
| | 3 | |
14 cze 00:57