matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pole rombu
mar:
Oblicz pole rombu, którego bok ma 6cm, a suma przekątnych to 16cm.
13 cze 23:49
Eta:
fe
P=
2
f+e=16 i f
2
+e
2
=4a
2
⇒ (f+e)
2
−2fe=4a
2
⇒ 16
2
−2fe=4*36 / :4
fe
=P=64−36
2
P=28 cm
2
========
14 cze 01:00