cykl,grafy
Krystek: Niech G=(V,E) bedzie grafem spojnym.|V|=60 a |E|=59
czy w G moze istniec cykl i czy G jest planarne .
jak dla mnie G jest planarne gdyz |V|=|E|−1,nwm jak sprawdzic czy może istnieć cykl?
13 cze 23:08
jc: To drzewo, a więc graf planarny i graf bez cykli.
13 cze 23:14
Krystek: a jak to uzasadnić ze to drzewo?
13 cze 23:29
jc: Indukcyjnie?
Jeden wierzchołek, zero krawędzi, drzewo.
Załóżmy, że tw. jest prawdziwe dla n wierzchołków.
Weźmy n+1. Przynajmniej jeden wierzchołek ma stopień jeden.
Inaczej mielibyśmy wbrew założeniu co najmniej n+1 krawędzi.
Usuńmy taki wierzchołek wraz z krawędzią. Otrzymany graf będzie spełniał założenia
dla n, a więc będzie drzewem. Dołączając usuniętą krawędź wraz z wierzchołkiem
otrzymamy drzewo.
−−−
Jakiś dowód na pewno jest w książce Wilsona.
13 cze 23:37