pole kwadratu
mar: Oblicz długości boków dwóch kwadratów, wiedząc że są one liczbami naturalnymi oraz że różnica
pól tych kwadratów jest równa 5.
Strzelając wiem, że 2 i 3, ale można to jakoś policzyć?
13 cze 20:44
Adamm: kwadraty są liczbami naturalnymi?
13 cze 20:52
hubi: a,b boki kwadratu
a,b∊N
a2−b2=5
(a+b)(a−b)=5
5 jest liczbą pierwszą oraz a+b>a−b więc
a+b=5 i a−b=1 rozwiązując układ równań otrzymujemy a=3 b=2
13 cze 20:57
the foxi:
bok pierwszego kwadratu − x
bok drugiego kwadratu − y
x,y∊ℕ
+
x
2−y
2=5
(x+y)(x−y)=5=5*1
13 cze 20:58
the foxi:
widzę wpadliśmy na ten sam pomysł
hubi
13 cze 20:59
mar: Dzięki
13 cze 21:05