Ciągi
gość: Ciąg (x, 2x+3, 4x+3) jest geometryczny. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy..?
13 cze 20:07
Blee:
(2x+3)2 = x*(4x+3)
wyznaczasz 'x'
13 cze 20:07
Blee:
ANALOGICZNE do poprzedniego zadania

czekasz na gotowca

Jego nie dostaniesz
13 cze 20:08
gość: an2 = an−1 ⋅ an+1
a22 = a2−1 ⋅ a2+1
a22 = a1 ⋅ a3
(2x+3)2=x⋅(4x+3)
4x2+12x+9=4x2+3x
9x+9=0
9x=−9
x=−1
Nie wiem o czym mówisz, ale nie czekam na gotowca... jeśli nie chcesz tłumaczyć
czy pomagać to opuść stronę... A jeśli chcesz pomagać możesz mi sprawdzić czy to obliczenie
jest w porządku?
13 cze 20:25
Eta:
x= −1 jest ok
13 cze 20:34