matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
gość:
w ciągu arytmetycznym (a
n
) określonym dla n ≥ 1 dane są a
1
= 5 a
2
= 11 Oblicz wyraz dwudziesty tego ciągu.
13 cze 19:55
Blee:
a
2
− a
1
= r <−−− wyznacz 'r' a
20
= a
1
+ 19r <−−− podstaw do wzoru i masz a
20
13 cze 19:56