Ekstrema lokalne
Jarek: Wyznacz o ile istnieją ekstrema lokalne funkcji
13 cze 18:45
Blee:
No i w czym problem?
13 cze 18:58
Jarek: nie wiem jak wyznaczyć punkty z układu równań
13 cze 19:03
Jarek: Czy ktoś by pomógł?
13 cze 19:51
Blee:
f'
x = xy
więc układ:
| ⎧ | xy = 0 | |
| ⎩ | x2/2 + 3y2 + 1 = 0 |
|
z pierwszego równania dwie możliwości:
1) x = 0
wtedy 3y
2 + 1 = 0 −−−> brak rozwiązań
2) y = 0
wtedy x
2/2 + 1 = 0 −−− > brak rozwiązań
Wniosek:
BRAK EKSREMUM
13 cze 19:55
Jarek: Dziękuje
13 cze 20:18