rekurencje- prosze o pomoc
Robert: Rekurencja
an=3a
n−1+2
n−2
wyznaczylem rown.char. oraz pierwiastek
x
0=3
oraz an
(1)=C
1*3
n
i mam problem jak znalezc rozw. szczegolne
wiem ze bedzie A*2
n ale dlaczego
dlatego bo to wynika ze wzoru? i zawsze nawet jesli wyraz wolny bedzie bedzie wynosil zalozmy
3
n−50
to wtedy będziemy mieli A*3
n 
chyba ze bedzie krotnosc pierwiastka wtedy jeszcze
*n
krotność−1
13 cze 18:21
Mila:
Jawną postać ciągu możesz ustalić za pomocą funkcji tworzącej, ale to sporo liczenia,
zatem ktoś to policzył i podał ogólne zasady dla poszczególnych typów równań.
Zatem przewidywana postać rozwiązania szczególnego:
a
n(2)=stała*3
n
13 cze 18:58
Mila:
Jakie masz a0?
Policzę za pomocą funkcji tworzącej
13 cze 18:59
Robert: pytałem tylko w ogólnym przypadku
13 cze 19:14