Dzielenie wielomianow
azx: Mam zadanie z dzielenia wielomianów
f(x)=−3k
3−18k
2−35k−22=0
Czyli szukam dzielników które mi wyzerują równanie mam +−1 +−2 +−11 +−22
dla −2 zeruje mi się ta funkcja
Czyli zapisuje dzielenie wielomianu tak −3k
3−18k
2−35k−22/(k−2)
a jakbym chciał się pozbyć minusów to tak 3k
3+18k
2+35k+22/(k+2)

?
Eta:
f(−2)=0
Dzielenie schematem Hornera:
−3 −18 −35 −22
−2 6 24 22
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3 −12 −11 0
f(x)=(x+2)(−3x
2−12x−11) i teraz Δ=.............
otrzymasz :
| | √3 | | √3 | |
f(x)=−3(x+2)(x+2+ |
| )(x+2− |
| ) |
| | 3 | | 3 | |