całka
hehexd: Mam do policzenia wymierna całke x2x+1 muszę to zrobić z dzielenia wielomianów? Czy
trzeba to inaczej zrobić?
13 cze 14:53
jc: Dzieleni nie jest trudne.
| x2 | | x2−1 + 1 | | (x−1)(x+1)+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = x−1 + |
| |
| x−1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
13 cze 14:59
hehexd: nie wiem dlaczego ale jak dzielę (x2):(x−1) to wychodzi mi x−1+1 czyli mam x−1+1x+1
13 cze 18:32
hehexd: Po prostu dodałeś −1 +1 do licznika żeby rozbić to na (x−1)(x+1)+1?
13 cze 18:42
Basia:
x
2:(x+1) = x−1
−x
2−x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−x
x+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1
x
2:(x+1) = x−1
reszta 1
stąd
tak jak przy zieleniu liczb
13:4 = 3
reszta 1
stąd
14 cze 23:40