Równanie szescienne
Dawid: Czy da się to jakoś pisemnie obliczyć, rozpisać bez równania szesciennego?
13 cze 14:02
jc: Nic nie pomyliłeś? Po uporządkowaniu mamy równanie kwadratowe.
13 cze 14:36
Blee:
| | 2 | | 2a+2 | |
Tak w ogole to zapis 2 |
| co ma niby oznaczac? Bo jak dla mnie to jest |
| |
| | a | | a | |
| | 8−a | | 32 − a | |
Natomiast 3 |
| = |
| |
| | 10−2 | | 8 | |
13 cze 14:47
jc: Blee
przecież to
W czym problem?
13 cze 14:50
Intel: Blee, przyjmując twój tok rozumowania, równanie, wychodzi mi równanie kwadratowe o następującej
postaci :
a2−42a+32=0
Wówczas x1, oraz x2 nie są poprawne.
14 cze 17:39
sushi:
zapisz jeszcze raz porządnie mianownik drugiego ułamka
14 cze 17:43
Intel: 2a+2/a + 24+8−a/8 = 6 /: (a+8)
14 cze 17:48
sushi:
| | 8−a | |
przecież nauczyciel nie podałby zadania |
| |
| | 10−2 | |
14 cze 17:49
14 cze 17:51
Dawid: Rozwiązaniem równania to a=4.
W tym równaniu na samej górze.
14 cze 17:58
sushi:
masz źle policzone post 17:39
14 cze 18:02
sushi:
16a+16 +32a−a
2= 48a
14 cze 18:04
Dawid: 2a+2/a + 24+8−a/8 = 6 /*(a+8)
(2a+2) *8 + (24+8−a) *a = 6* (a+8)
16a +16 + 24a +8a − a2 = 6a +48
a2 − 42a + 32 = 0
14 cze 18:08
Blee:
| | 2 | | 8 | | 2 | | 2 | | 4 | |
jc ... przecież 2 |
| = |
| a nie 2 |
| = 2* |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |

A tutaj analogicznie:
14 cze 18:10
Dawid: Dlaczego ten sposób, który napisałem powyżej się nie sprawdził?
14 cze 18:13
Dawid: 18:08
14 cze 18:14
sushi:
2a+2/a + 24+8−a/8 = 6 /*(a*8)
14 cze 18:22
Blee:
Dawid ... najpierw naucz się pisać nawiasy
| | 2 | |
zapis: 2a + 2/a oznacza 2a + |
| a chyba nie oto chodziło, prawda ?! |
| | a | |
14 cze 18:49