Całka czy dobrze?
xddd:
przez części:
t=(x
2+2)
dt= 2x dx
2x sie skraca i zostaje
| | t7 | | (x2+2)7 | |
∫t6 dt ⇒⇒ |
| +c = |
| +c |
| | 7 | | 7 | |
Dobrze?
13 cze 13:09
Lech: Zle !
po pierwsze jest to calkowanie przez podstawienie , oraz :
| | dt | |
∫ |
| = ∫ t−6 dt = (−1/5) t−5 = (−1/5) ( x2 +2)−5 + C |
| | t6 | |
13 cze 14:30
jc: wynik ok, tylko jak przechodzisz do dx, dt i całek, nie pisz po jednej stronie
równości równocześnie x i t. Na sprawdzianie stracisz najmniej połowę punktów.
13 cze 14:31
jc: No i widzisz, co się stało. takie irytujące drobiazgi sprawiły, że nie zauważyłem innego błędu.
13 cze 14:33