Odległość punktów na trzech zmiennych
Szawiel: Niech M = {(x,y,z) ∈R3 : x + y + z = 2017, z = 5}.
a)znaleźć punkt P należący do prostej M polożony najbliżej początku układu wspólrzędnych.
b)Znaleźć należący do sfery S = {(x,y,z) ∈ R3 : x2 + y2 + z2 = 1} punkt P' położony
najbliżej punkt P
13 cze 12:08
Blee:
a) z =5 wiec x+ y = 2012 −> y = −x + 2012
Prostopadla do tej prostej to y = x i jest to jedyna prostopadla przechodzaca przez poczatek
ukladu wspolrzednych
Dlatego przeciecie sie tych prodtych wskaze szukany punkt.
x = 1006
y = 1006
z = 5
b) wykorzystaj ta sama prostopadla i wyznacz punkt przeciecia sie z ta sfera ( tylko tutaj juz
problemu nie mozna sprowadzic do dwoch wymiarow)
13 cze 12:12