pochodne
^^: Witam mam problem z zadaniem. Mam do policzenia pochodne cząstkowe z
f(x,y)=xy+x+yxy
uznaję że y jest stała czyli mam y+(1+0)*xy−(x+y)*(xy)'(xy)2 liczę to dalej i wychodzi
mi y+1x
gdzy wrzucam ten przykład do wolframa wychodzi mi wynik y−1x i nie wiem z czego wynika ta
zmiana znaku.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
13 cze 10:51
^^: Już zauważyłem błąd nie zmieniłem znaku gdy mam −(x+y)*y
13 cze 10:53
jc:
f = xy+y−1+x−1
Teraz dużo łatwiej.
fx = y−x−2
fy = x−y−2
13 cze 10:55
^^: Dzięki !
13 cze 11:03