Znając niektóre pierwiastki wielomianu znajdź jego rozkład na czynniki
krak: W(x)=x4−2x3+7x2+6x−30
x1=1−3i
Jak znaleźć przez co dzielić wielomian? Co potem?
13 cze 00:19
PW: Jeżeli x1 jest pierwiastkiem, to również x̅1 jest pierwiastkiem.
Podzielić przez (x−x1)(x−x̅1)
13 cze 00:37
PW: =x2−(x1+x̅1)x+x1x̅1=x2−(x1+x̅1)x+|x1|2,
u nas
x1+x̅1=2Rex1=2, |x1|2=12+(−3)2=10,
czyli wielomian dzielić przez
x2−2x+10
13 cze 01:07
sd: Jak to mnożyć między sobą?
13 cze 13:05
ite: skorzystanie z podpowiedzi PW daje szybkie rozwiązanie
W(x)=x4−2x3+7x2+6x−30 = (x4−2x3+10x2)−(3x2−6x+30) =
= x2(x2−2x+10)−3(x2−2x+10) = (x2−3)*(x2−2x+10)
teraz tylko rozłóż oba czynniki na iloczyny wielomianów stopnia pierwszego
13 cze 14:22
PW: A pięknie to zrobiłaś bez dzielenia, po prostu popatrzeć i rozłożyć, skoro wiadomo "co ma
wyjść"
13 cze 23:24
Mariusz:
Bez podanego pierwiastka też ładnie się sprowadza do różnicy kwadratów
i działa to na każdy wielomian czwartego stopnia
x
4−2x
3+7x
2+6x−30
(x
4−2x
3)−(−7x
2−6x+30)
(x
4−2x
3+x
2)−(−6x
2−6x+30)
(x
2−x)
2−(−6x
2−6x+30)
(x
2−x+y/2)
2−((y−6)x
2+(−y−6)x+y
2/4+30)
(y
2+120)(y−6)−(−y−6)
2=0
y
3−6y
2+120y−720−(y
2+12y+36)=0
y
3−7y
2+108y−756=0
y
2(y−7)+108(y−7)=0
(y−7)(y
2+108)=0
y=7
| | 7 | | 169 | |
(x2−x+ |
| )2 −(x2−13x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
17 cze 21:05
Mila:
x1=1−3i
x2=1+3i
(x−(1−3i))*(x−(1+3i)=(x−1+3i)(x−1−3i)=
=(x−1)2−(3i)2=x2−2x+1+9=x2−2x+10
17 cze 21:51