matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calkka
rara:
∫ln x dx
12 cze 23:13
Mila:
Przez części:
1
[lnx=u,
dx=du, dv=1dx, v=x]
x
1
∫lnx dx=xlnx−∫x*
dx=
x
=xlnx−x=x*(lnx−1)+C
12 cze 23:20
rara:
A jakoś to prościej wytłumaczyc?
12 cze 23:22
Mila:
Całkowanie przez części.
https://www.matemaks.pl/calkowanie-przez-czesci.html
https://www.youtube.com/watch?v=wWTyo1oTD58
12 cze 23:36