matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozkład na ułamki proste
Michał:
Cześć, Jak rozłożyć te ułamki na ułamki proste ?
1
1)
(S
2
+1)(S
2
+4)
3S
2
+2S+1
2)
S
3
−7S−6
S+3
3)
S
3
−S
2
+S−6
aby ułamek był jak najmniejszego stopnia
Z góry dziękuję za pomoc
12 cze 22:17
daras:
2)
https://matematykaszkolna.pl/forum/376421.html
reszta podobnie
12 cze 22:22
Adamm:
1
A
B
1)
=
+
(s
2
+1)(s
2
+4)
s
2
+1
s
2
+4
3s
2
+2s+1
A
B
C
2)
=
+
+
s
3
−7s−6
s+1
s+2
s−3
s+3
A
Bs+C
3)
=
+
s
3
−s
2
+s−6
s−2
s
2
+s+3
12 cze 22:25
Michał:
A teraz jak z 2 zostaje mi : 3=A+B+c 2=−A−2B+3C 1=−6A−3B+2C To ile A B C będzie = ?
12 cze 22:50
the foxi:
https://oblicz.to/rozwiazanie-ukladu-rownan
12 cze 23:37