Pryzmat
pyt3: Wiązka pada prostopadle na powierzchnię pryzmatu równobocznego o współczynniku załamania 1,54 .
Pod jakim kątem wiązka wyjdzie z pryzmatu?
12 cze 21:22
Lech: Kat padania wiazki swiatla na druga sciane pryzmatu wynosi α = 60°
( wykonaj rysunek to sie przekonasz )
| | sin α | | 1 | |
Prawo zalamanie na drugiej scianie : |
| = |
| ⇒ sin β = ......... |
| | sin β | | n | |
12 cze 21:27
daras: nie wyjdzie, odbicie wewnętrzne
12 cze 21:32
daras: wyjdzie przez podstawę prostopadle
12 cze 21:33